Bez obzira koliko godina imali, bili u menopauzi ili ne, način na koji se hranite uvek će uticati na Vašu kožu i zdravlje u celini. Sa previše ovoga i nedovoljno onoga, hranljive materije neophodne za Vaše blagostanje potpuno su neuravnotežene.
Vratimo se sad na menopauzu – ovo su pravi nutrijenti na koje treba da se usredsredite.
Neprijatni simptomi koji se javljaju tokom menopauze, kao i načini kako ih sprečiti, postali su tema istraživanja. Dokazano je da učestalost njihovog pojavljivanja i neprijatnosti koju donose mogu značajno da se smanje ujednačenom ishranom koja nudi sve potrebne nutrijente (1).
Grupe nutrijenata posebno važnih tokom menopauze:
- Fitoestrogeni
- Vitamin D
- Kalcijum
- Folna kiselina
- Polifenoli
- Vlakna
- Omega-3 masne kiseline
U periodu menopauze smanjuje se gustina kostiju i zato je važan visok unos vitamina D (1).
Mahunarke, lisnato povrće i bobičasto voće su proizvodi koje bi trebalo da uvrstite u ishranu. Ne zaboravite ni na dobre masti iz biljnih ulja, orašastih plodova, semenki i ribe [1,3].
Još jedna važna grupa namirnica je bobičasto voće. Ono sadrži mnoge važne prehrambene sastojke: vitamine, minerale, folate, vlakna i polifenole, i može da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti, karcinoma i pada kognitivih sposobnosti, pa se veruje da može biti od pomoći u menopauzi (3). Omega-3 masne kiseline imaju znatan efekat na brojne bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti i karcinom, pa ih je dobro uvrstiti u ishranu u menopauzi. Izvor omega-3 masnih kiselina su biljna ulja, orašasti plodovi, semenke i masti iz morske ribe i sisara (1).
IZVORI:
[1]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Zubelewicz-Szkodzińska B. Rola wybranych składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2016, Tom 22, Nr 2
[2]. Purdue-Smithe, A. C., Whitcomb, B. W., Szegda, K. L., Boutot, M. E., Manson, J. E., Hankinson, S. E., … Bertone-Johnson, E. R. (2017). Vitamin D and calcium intake and risk of early menopause. The American Journal of Clinical Nutrition, ajcn145607.
[3]. Huntley, A. L. (2009). The health benefits of berry flavonoids for menopausal women: Cardiovascular disease, cancer and cognition. Maturitas, 63(4), 297–301.