Menopauza: Kako se treba hraniti sa 50 godina?

Bez obzira koliko godina imali, bili u menopauzi ili ne, način na koji se hranite uvek će uticati na Vašu kožu i zdravlje u celini. Sa previše ovoga i nedovoljno onoga, hranljive materije neophodne za Vaše blagostanje potpuno su neuravnotežene.

Vratimo se sad na menopauzu – ovo su pravi nutrijenti na koje treba da se usredsredite.

Neprijatni simptomi koji se javljaju tokom menopauze, kao i načini kako ih sprečiti, postali su tema istraživanja. Dokazano je da učestalost njihovog pojavljivanja i neprijatnosti koju donose mogu značajno da se smanje ujednačenom ishranom koja nudi sve potrebne nutrijente (1).

Grupe nutrijenata posebno važnih tokom menopauze:

  • Fitoestrogeni
  • Vitamin D
  • Kalcijum
  • Folna kiselina
  • Polifenoli
  • Vlakna
  • Omega-3 masne kiseline

IZVORI:

[1]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Zubelewicz-Szkodzińska B. Rola wybranych składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2016, Tom 22, Nr 2
[2]. Purdue-Smithe, A. C., Whitcomb, B. W., Szegda, K. L., Boutot, M. E., Manson, J. E., Hankinson, S. E., … Bertone-Johnson, E. R. (2017). Vitamin D and calcium intake and risk of early menopause. The American Journal of Clinical Nutrition, ajcn145607.
[3]. Huntley, A. L. (2009). The health benefits of berry flavonoids for menopausal women: Cardiovascular disease, cancer and cognition. Maturitas, 63(4), 297–301.

Objavljeno

Najčitanije

Zašto ne možemo da smršamo u menopauzi?

Menopauza uzrokuje hormonske promene u ženskom telu koje mogu da dovedu do raznih poremećaja, upravo zbog hormona koji nisu u ravnoteži. Jedna od mogućih posledica je dobijanje na težini. Šta se događa u telu tokom menopauze i zašto je tako teško smršati?

Pročitajte više