Stvari koje nisu bile dobre za Vas ranije, nisu ni sada! Preslatko, preslano, premasno – birajte. Dobra vest je da izbegavanje nije ključno, već je bolje prilagoditi ishranu.
Osteoporoza utiče na svaku treću ženu u postmenopauzi (2).
Kao što možete da pretpostavite, postoje mnogi proizvodi koji mogu pomoći, ali i imati negativan uticaj na zdravlje tokom ovog perioda života. Najvažnije je obratiti pažnju na glikemijski indeks ishrane. Proizvode i jela sa visokim glikemijskim indeksom (GI > 65) treba izbegavati (3).
Obratite pažnju na glikemijski indeks
Glikemijski indeks određuje procenat porasta glukoze u krvi u poređenju sa porastom posle konzumiranja iste količine ugljenih hidrata kao što je čista glukoza.
Na primer, zrele banane imaju viši GI od onih koje su još uvek zelene. Zbog toga bi iz ishrane trebalo da eliminišete proizvode od previše obrađenog brašna (beli hleb), proizvode od skroba sa niskim sadržajem dijetalnih vlakana (krompir, beli pirinač) i hranu sa visokim sadržajem lako svarljivih ugljenih hidrata (slatkiši, kolači, keks, zaslađena pića) (5). Ishrana bi trebalo da ima niski udeo soli, jer njen višak doprinosi razvoju hipertenzije i oticanja. Prema trenutnim preporukama, odrasli bi trebalo da uzimaju manje od 5 grama soli dnevno. Zato izbegavajte sledeće: prerađenu hranu, prašak za pecivo, kocke za supu, instant supe i čorbe, slane grickalice poput pereca, kokica ili čipsa, slaninu, dimljenu ribu i meso, ukiseljeno i konzervisano povrće i voće. Ne bi trebalo da dodajete so u obroke (6).
Pripazite na masnoće
Ishrana može da smanji opasnost od kardiovaskularnih bolesti.
Izbegavajte zasićene masti i transmasne kiseline.
Pripazite na kalcijum i kofein
Smanjite rizik od osteoporoze eliminacijom kofeina iz ishrane.
IZVORI:
[1] Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Zubelewicz-Szkodzińska B. Rola wybranych składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2016, Tom 22, Nr 2
[2] Rizzoli, R., Bischoff-Ferrari, H., Dawson-Hughes, B., & Weaver, C. (2014). Nutrition and Bone Health in Women after the Menopause. Women’s Health, 10(6), 599–608.
[3] Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Nowak J, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Dittfeld A, Zubelewicz-Szkodzińska B. Guidelines for dietary management of menopausal women with simple obesity. Prz Menopauzalny. 2015 Mar; 14(1): 48–52.
[4] Ciborowska H, Rudnicka A. (2007). Żywienie w otyłości (adipositas). Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa. PZWL
[5] Ukleja A. Indeks glikemiczny w żywieniu osób z cukrzycą. Polska Federacja Edukacji w Diabetologii. Magazyn edukacyjny. Kwartał III. 2008
[6] World Health Organisation Global Infobase. http://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sodium_intake/en/
[7] Bojarowicz H, Przygoda M. Kofeina. Cz. I. Powszechność stosowania kofeiny oraz jej działanie na organizm. Probl Hig Epidemiol 2012, 93(1): 8-13