UTICAJ ISHRANE NA NASTANAK PERUTI
Dermatolozi preporučuju uravnoteženu ishranu kako biste kontrolisali ili smanjili mogućnost nastanka peruti. Na ovoj stranici možete pronaći njihove savete o uravnoteženoj ishrani i namirnicama koje bi trebalo izbegavati.
SAVET N°1
HRANLJIVE MATERIJE SU OD VELIKE VAŽNOSTI
Da biste izbegli nastanak peruti, 3 hranljive materije su od velike važnosti i trebalo bi ih uključiti u uravnoteženu ishranu:
- Vitamin B6: Nalazi se u lososu, krompiru, bananama, gljivama, jetri, integralnim žitaricama.
- Vitamin E: Nalazi se u orasima, bademima, repicinom i sojinom ulju, žitaricama, plavoj ribi.
- Vitamin A: Nalazi se u jajima, mlečnim proizvodima, maslacu, jetri.
U svoju svakodnevnu ishranu treba takođe uključiti proteine, povrće, gvožđe, omega-3 masne kiseline (repica, laneno ulje, konoplja, orasi, srdele, skuša), cink (kakao, kamenice, pšenične klice) i biotin (vitamin B8).
SAVET N°2
NAMIRNICE KOJE BI TREBALO IZBEGAVATI
Određene namirnice povećavaju rizik od nastanka peruti:
- Šećeri koji brzo oslobađaju energiju pojačavaju upale (slatkiši, sirupi, mleko ili bela čokolada).
- Proizvodi od belog brašna (sendviči, baguette).
- Industrijski kolači
- Žitarice sa semenkama (beli pirnač, bela testenina).
SAVET N°3
PIJTE PUNO VODE
Voda je veoma važna za zdravlje kože i vlasišta. Preporučuje se unos 2 litre vode dnevno. Ona hidrira vaše telo i omogućuje pravilnu funkciju ćelija kože.